Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Σχολής ΚΟΕ για την περίοδο 2024-2027, που συζήτησαν και συνδιαμόρφωσαν από κοινού ο Κοσμήτορας (Χρήστος Φραγκονικολόπουλος) και οι Πρόεδροι των Τμημάτων (Μωυσής Σιδηρόπουλος, Γιάννης Παπαγεωργίου και Αλέξης Μπαλτζής) τον Ιούλιο του 2024, βασικές προτεραιότητες αποτελούν:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Επανεξέταση περιεχόμενου, μαθημάτων και κατευθύνσεων των ΠΠΣ, με γνώμονα τις δυνατότητες των Τμημάτων και τις νέες ανάγκες/απαιτήσεις από τις εξελίξεις σε επαγγελματικούς χώρους.
- Ενεργοποίηση του προγράμματος εσωτερικής κινητικότητας του πρώτου κύκλου σπουδών.
- Επιβράβευση εκπαιδευτικού έργου.
- Ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (αυτόνομα ή με σύμπραξη) σε επιστημονικά αντικείμενα αιχμής των τμημάτων της ΣΚΟΕ.
- Προσέλκυση καθηγητών/τριων από πανεπιστήμια της αλλοδαπής (είτε με εκπαιδευτική άδεια είτε ως επισκεπτών καθηγητών/ερευνητών).
- Συνεργασία με προσωπικότητες που διαθέτουν αξιόλογες διεθνείς εργασιακές εμπειρίες.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Αύξηση του προϋπολογισμού́ που δαπανάται σε ερευνητικές δραστηριότητες.
- Εμβάθυνση της διεπιστημονικότητας στην έρευνα μέσα από τη συνεργασία των τμημάτων της ΣΚΟΕ.
- Συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς του εξωτερικού́ μέσω της συμμέτοχης σε ερευνητικά έργα και προγράμματα .
- Αύξηση των δημοσιεύσεων σε διεθνή́ έγκριτα περιοδικά́ με κριτές, και της συμμέτοχης σε διεθνή ή εθνικά́ επιστημονικά́ συνέδρια.
- Διευκόλυνση συμμέτοχης σε ημερίδες πληροφόρησης (π.χ. Horizon Europe Info days).
- Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα, από την ΕΕ (HORIZON) ή/και έργα ΕΣΠΑ.
- Επιβράβευση σε ετήσια βάση των μελών ΔΕΠ με την υψηλότερη ερευνητική δραστηριότητα.
- Παροχή οικονομικής υποστήριξης για συμμετοχή σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις.
- Οικονομική́ υποστήριξης για έξοδα δημοσιεύσεων ή έξοδα δημοσιεύσεων σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.
- Εκσυγχρονισμός του επιστημονικού́ και ηλεκτρονικού́ εξοπλισμού́ με τεχνολογίες αιχμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΣΟΔΑ
- Δημιουργία διεπιστημονικών και διιδρυματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (βλ. εκπαιδευτική πολιτική 4,5).
- Αξιοποίηση εξ αποστάσεως διδασκαλίας – προσφορά επίκαιρων και σύγχρονων προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης για σύνδεση με την αγορά εργασίας.
- Ανάπτυξης ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης μέσω Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (Massive Open Online Courses, MOOCs).
- Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής επιχορήγησης.
- Αξιολόγηση των επιδόσεων στα κριτήρια ποιοτικής αποτίμησης που χρησιμοποιούνται από την ΕΘ.Α.Α.Ε. με στόχο τη μεγιστοποίηση της επιχορήγησης της Σχολής.
- Αύξηση του ποσοστού των εσόδων που αποδίδει ετησίως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) στον τακτικό προϋπολογισμό της Σχολής και των Τμημάτων της.
- Αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ε.Π.Α., Ε.Σ.Π.Α., Σ.Δ.Ι.Τ.) με την υποβολή προτάσεων για έργα ανάπτυξης, ενίσχυσης και συντήρησης κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών της Σχολής.
- Συνεργασία με Εταιρεία Αξιοποίησης Διαχείρισης της Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) του Α.Π.Θ. με στόχο την αύξηση των εσόδων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών, εκπαιδευτικών αναγκών και αναπτυξιακών έργων του Ιδρύματος.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς επικοινωνιακής πολιτικής για την παρουσίαση του έργου και των δράσεων των Τμημάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην κοινωνία.
- Ενίσχυση των δράσεων δικτύωσης των Τμημάτων της ΣΚΟΕ με εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις, φορείς προώθησης της απασχόλησης, ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα, κοινωφελή Ιδρύματα.
- Ενίσχυση των δράσεων των Τμημάτων της ΣΚΟΕ για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και τη συμβουλευτική για εργασία (ημέρες καριέρας, εκδηλώσεις σταδιοδρομίας).
- Σύναψη προγραμματικών συμφωνιών και συμφώνων συνεργασίας με κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για τη διαμόρφωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων.
- Δημιουργία ειδικής θεματικής στην ιστοσελίδα του Τμήματος για την προβολή των ερευνητικών προγραμμάτων.
- Διάχυση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διοργάνωση ξενόγλωσσων και ελληνόφωνων θεματικών εκδηλώσεων/σεμιναρίων/συνεδρίων.
- Διοργάνωση ημερίδων για την παρουσίαση της έρευνας των υποψήφιων διδακτόρων με τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (ανοικτής στο ευρύ κοινό).
- Αναζήτηση υποστήριξης δημόσιων φορέων για την προσέλκυση χορηγιών για υλοποίηση εκδηλώσεων, τη δημιουργία χρηματοδοτούμενων εδρών, την προσέλκυση κληροδοτημάτων και δωρεών για υποτροφίες υποστήριξης οικονομικά αδύναμων φοιτητών την οικονομική στήριξη διδακτόρων και μεταδιδακτόρων
ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
- Αναβάθμιση εξοπλισμού για την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, χρηματοδοτούμενη από περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα (Ε.Σ.Π.Α)
- Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών με άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να καταστούν πλήρως ασφαλή για τα τμήματα της ΣΚΟΕ με διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης από το Ε.Π.Α. (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης)
- Αναμόρφωση του σχεδίου ασφάλειας και προστασίας και αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης υποδομών και ατόμων της ΣΚΟΕ
- Κατάρτιση σχεδίου εσωτερικού κανονισμού για τη διαχείριση φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών καταστροφών
- Εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστροφών, και συγκρότηση ειδικών ομάδων, όπως ομάδας διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και ομάδας πυροπροστασίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας
- Βελτίωση και αναβάθμιση των κτιριακών, εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών της ΣΚΟΕ με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και εσόδων (Ε.Π.Α., Ε.Σ.Π.Α, Σ.Δ.Ι.Τ., Ε.Λ.Κ.Ε., κ.ά.)
- Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των τμημάτων της ΣΚΟΕ
- Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της ΣΚΟΕ. με αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια του Δημόσιου τομέα