Αγαπητές – οί Συνάδελφοι,
φοιτητές, – τριες, εργαζόμενοι -ες, διδάσκοντες –ουσες και ερευνητές –ριες,
σας καλωσορίζω στην Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μια Σχολή ενιαία, εκπαιδευτικά συνολοκληρούμενη και ερευνητικά επικοινωνούσα, που θεραπεύει ολόπλευρα τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες.
Μια Σχολή που δουλεύει με τόλμη, ανταποκρίνεται στα ακαδημαϊκά πρότυπα του ΑΠΘ, με σαφείς αρμοδιότητες για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, την παροχή ανατροφοδότησης σχετικά με την απόδοσή τους, την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών/τριών στις διαδικασίες αξιολόγησης των καθηγητών/τριών και των υποδομών του Τμήματος, την ενθάρρυνση της διαδικασίας που ενημερώνει και συμβουλεύει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την εξέλιξη και τις προοπτικές των σπουδών τους, καθώς την ενίσχυση της εξωστρέφειας με αύξηση της διάχυσης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα και έμφαση σε δυνητικούς εργασιακούς χώρους και φορείς απορρόφησης των αποφοίτων.
Μια Σχολή που διαθέτει διδακτικό προσωπικό με σημαντική παραγωγικότητα και διεθνή αναγνωρισιμότητα, αποδεδειγμένη εξωστρέφεια (μεγάλο δίκτυο συνεργασιών με άλλα Τμήματα/ΑΕΙ, φορείς, επιστημονικές ενώσεις και την κοινωνία των πολιτών), σημαντική διεθνή κινητικότητα του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, σημαντική συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα, νέα και αναμορφωμένα προπτυχιακά προγράμματα, ποικιλία ελληνόφωνων και αγγλόφωνων ΠΜΣ, θερινά σχολεία, με την συμμετοχή διδακτόρων. Ερευνητών και καθηγητών από πανεπιστήμια της ημεδαπής και αλλοδαπής, πετυχημένα προγράμματα πρακτικής άσκησης.
Μια Σχολή που επενδύει στα δυνατά σημεία της και καταβάλει σημαντικές προσπάθειες να διαχειριστεί με επιτυχία το σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (περιορισμένοι πόροι, επάλληλες κρίσεις) μέσα από ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όπως το ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο για την διεθνοποίηση, τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών και τη συνεργασία με Σχολές του εξωτερικού για κοινά μεταπτυχιακά ή διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Υπηρετώ το ΑΠΘ με αφοσίωση και πίστη εδώ και 22 χρόνια. Έχοντας (α) διεκδικήσει και υπηρετήσει όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες καθώς και τις διοικητικές θέσεις (Διευθυντής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, Αναπληρωτής Προέδρος και Πρόεδρος του ΤΔΜΜΕ), (β) έχοντας αποκτήσει δύο (2) έδρες Jean Monnet και αξιόλογη παρουσία σε διεθνές επίπεδο, στόχος μου, και σε συνεργασία με όλα τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής, είναι:
(α) να αναδείξουμε το ποιοτικό και πολύπλευρο διδακτικό και ερευνητικό έργο της Σχολής και της σημασίας που έχουν οι Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες στην αντιμετώπιση και διαχείριση των σημερινών προβλημάτων και προσκλήσεων, και
(β) να υπερασπιστούμε, μέσω της αποτελεσματικής επικοινωνίας, της στρατηγικής σκέψης, της συνεργασίας και της υιοθέτησης ανοικτών και διαλεκτικών μεθόδων λήψης αποφάσεων, τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης,
(γ) να πλοηγήσουμε αποτελεσματικά τη ΣΚΟΕ μέσα από την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις του εξελισσόμενου εκπαιδευτικού και πανεπιστημιακού τοπίου.
Η αλλαγή είναι μπροστά μας – είτε το θέλουμε ή όχι. Η μόνη σταθερά σήμερα είναι η αλλαγή. Υπάρχει ανάγκη ενός ουσιαστικού επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου που αποβλέπει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, την κατανόηση των αξιών και των αναγκών των ανθρώπων, που αποφεύγει υπεραπλουστεύσεις αλλά προτείνει προτάσεις που αντιμετωπίζουν τις υποβόσκουσες αιτίες των προβλημάτων.
Η ΣΚΟΕ έχει προετοιμαστεί να αναλάβει τον ρόλο αυτό, προσφέροντας στους απόφοιτους και τους αυριανούς ερευνητές εργαλεία που τους επιτρέπουν να χειριστούν και να αναπτυχθούν και όχι να απειλούνται από ποικιλόμορφο και σύνθετο κόσμο του σήμερα.
Χρίστος Φραγκονικολόπουλος
Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών .